Met de ROHS-richtlijn en de SLR2 (de Ecodesign-richtlijn, van kracht sinds september 2021) heeft de EU als doel het beschermen van het milieu en de volksgezondheid door klimaatvriendelijke en duurzame verlichting te verplichten. Het toepassen van deze richtlijn faseert bovendien ook producten uit die niet voldoen aan de efficiƫntierichtlijnen. Heeft u als ondernemer, stichting of vereniging nog oude TL-verlichting? Dan zal de uitfasering gevolgen hebben voor hoe lang u nog gebruik kunt blijven maken van deze verlichting. De uitfasering betekent kortgezegd dat er geen nieuwe lampen meer gemaakt mogen worden.
Wanneer verdwijnen welke lampen?
De Europese Unie heeft richtlijnen goedgekeurd die de productie van TL verlichting (T5, T8) vanaf 1 september 2023 niet meer toelaten. Ook de compact fluorescentielampen (CFL) verdwijnen vanaf 1 februari 2023. De belangrijkste reden om dit te verbieden zijn de energiezuinigere alternatieven, maar ook de gevaarlijke stoffen die er in verwerkt zijn, zoals lood en kwik.
Een groot deel van de huidige bedrijfsgebouwen (kantoren, magazijnen, winkels, parkeergarages…) beschikt echter nog over vierkante en rechthoekige inbouw- en opbouwarmaturen en lichtlijnen op basis van deze fluorescentie technologie. Wie dit type lampen in gebruik heeft zal zijn armaturen moeten aanpassen of vervangen en overschakelen op energiezuinigere alternatieven.
Ledverlichting als alternatief
Het logische alternatief is om TL verlichting te vervangen door ledverlichting. Waarbij de meest toekomstbestendige keuze een volledige overstap is naar een LED-armatuur.
Bij een volledige overstap kan een lichtstudie uitgevoerd worden, zodat de nieuwe verlichtingsinstallatie voldoet aan de codex over het welzijn op het werk en het KB van 10/10/2012 .
Wenst u graag meer info m.b.t. de uitfasering? Dan kan u contact opnemen met onze partners Jade Synergies - die zowel de technische expertise bezit alsook de mogelijkheid tot financiering van uw project.
Meer info via: JADE SYNERGIES